Black Week tyvstart - spar op til 25% 🔥
Kør-selv-skiferie: Se den komplette guide til skirejse med bil

Kør-selv-skiferie: Se den komplette guide til skirejse med bil

Overvejer du at køre i egen bil på din næste skiferie? Så tag et kig på vores store guide.

Her har vi samlet den information, som er nødvendig for, at du kommer godt frem til din destination.

Hos Skisport.dk er vi eksperter i skiferier, og størstedelen af vores medarbejdere foretrækker faktisk kør-selv skiferien, når de selv skal afsted.

Derfor indeholder denne guide også personlige tips, som du ikke finder andre steder.

Hop til det afsnit, du vil læse mere om:

Regler for vinterdæk, snekæder og pigdæk
Vignetter og motorvejsmærkater
Sådan får du en billigere kør selv skiferie
Færdselsregler i udlandet
Hvor mange kilometer er der i bil?

Kør-selv skiferie - hvorhen og med hvem?

Hvis du vælger en kør-selv skiferie, er dine muligheder for valg af destination nærmest uendelig.

Stort set alle danske rejsebureauer tilbyder indkvartering og services på din destination, hvis du selv hopper i bilen og kører afsted. Den eneste begrænsning er derfor dig selv. Hvor langt har du lyst til at køre?

Find en kør-selv skiferie

Overnatning undervejs

For mange kan det være en fordel at tage en overnatning undervejs på sin kør-selv skiferie.

Det kan blive en udmattende tur, hvis du skal sidde koncentreret bag et rat igennem en hel nat. Det gør sjældent noget godt, da du ikke kan udnytte en god dag på ski, når du endelig ankommer.

Der er mange fine og billige hoteller langs de store veje - både i Norden og i de sydligere lande. Her kan du slappe af og få en god nats søvn, så du kommer veludhvilet og frisk frem til dit skiområde. 

Få inspiration til: 

Vigtige ting til turen

Hos Skisport.dk anbefaler vi, at man går køreturen til en del af ferien og ikke til et onde, der skal overstås. Man kan sagtens hygge sig i bilen.

Det er særligt vigtigt, hvis man har børn på bagsædet. Det kan blive en rigtig lang tur, hvis man ikke har sørget for lidt god underholdning og forplejning.

Her er et par ting, du bør have med i bilen:

     Underholdning (Tablet, spillekort, yatzy, musikafspiller osv.)
     Dokumenter (Pas, blåt og gult sygesikringsbevis, forsikringspolice, rejsedokumneter osv.)
     Forplejning (Større måltider, snacks og drikkelse)
     Lovpligtige og praktiske ting (Advarselstrekant, refleksvest, nødhjælpskasse, sneskovl, sneskraber)
     Evt. vignetter og motorvejsmærkater
     Varme tæpper og nakkepude til at sove
     Småmønter til europæiske toiletter

Det kan være en fin idé at tage nogle stops undervejs. Den tyske autobahn har mange fine rastepladser, hvor der er god mulighed for forplejning. Læs mere om de tyske rastepladser.

Regler for vinterdæk, snekæder, pigdæk og andet udstyr

Der er forskellige regler mellem landene for, hvilke dæk din bil skal være udstyret med, når du rejser på kør selv skiferie.

Nogle steder er det et lovkrav at have vinterdæk og snekæder monteret på bilen om vinteren, og det er afhænger af dit rejsetidspunkt.

Du kan se de overordnede regler herunder:

Land Vinterdæk Snekæder Pigdæk Andet udstyr 
Tyskland Lovkrav ved vintervejr Påkrævet nogle steder Ikke tilladt Advarselstrekant
Sverige Lovkrav fra 1/12 til 31/3 Tilladt (ikke lovkrav) Tilladt fra 1/10 til 15/4 Advarselstrekant
Norge Ikke lovkrav Tilladt (ikke lovkrav) Tilladt fra 1/11 til påske Advarselstrekant
Frankrig Ikke lovkrav Påkrævet nogle steder Tilladt fra 1/11 til 31/3 Advarselstrekant
Sikkerhedsvest
Østrig Lovkrav fra 1/11 til 15/4 Tilladt (ikke lovkrav) Tilladt fra 1/10 til 31/5

Advarselstrekant
Nødhjælpskasse
Sikkerhedsvest

Schweiz Ikke lovkrav Påkrævet nogle steder Tilladt fra 1/11 til 30/4 Advarselstrekant
Italien Lovkrav enkelte steder Tilladt ved skiltning Tilladt fra 15/11 til 15/3 Advarselstrekant
Sikkerhedsveste

Denne tabel bør hovedsageligt bruges til at få et hurtigt overblik. Nærlæs altid reglerne for de lande, du kører igennem. 

Eksempelvis kan der være krav om minimum mønsterdybde på vinterdæk i nogle lande, og der kan være maksimumhastigheder ved brug af snekæder.

Læs vores guide til snekæder

Vinterdæk på bilen

I de fleste lande skal bilens vinterdæk være markeret med M+S for at overholde lovgivningen. Derudover skal der være et minimum mønsterdybde for at sikre, at dækkene kan få et ordentlig greb på vejen.

Reglerne for mønsterdybden ligger typisk mellem 3 og 4 mm.

Selvom det ikke er et lovkrav at have vinterdæk på bilen i alle lande, anbefaler vi på Skisport-redaktionen alligevel at have påmonteret disse for en sikkerheds skyld. Det vil være tosset at undlade!

Tjek disse ting på din bil inden afgang

Når du skal afsted på kør selv skiferie, er det vigtigt, at du har fuldstændig styr på, at din bil er klar.

Du bør som minimum have tjekket bilens lygter, batteri og kølervæske inden, at du drager afsted. Derudover det en fin idé at smøre låsene med frostsikret låseolie og og tjekke, at bilen kører på den rigtige motorolie.

Her anbefales det at bruge en vinterolie med viskositet på 10W-40 eller 5W-40 - men følg altid bilens instruktionsbog, hvis der står noget andet.

Du bør også være opmærksom på bilens sprinklervæske, der skal være sikret ned til mindst 25 grader - det gælder for dens sags skyld også for kølervæsken. Du kan eventuelt købe dette lokalt undervejs, da frostsikringen normalt i Sverige og Norge ligger på ned til minus 36 grader.

Hvis du normalt kun bruger bilen til kortere ture i hverdagen, og den har et nærtstående service-eftersyn, kan det være en god idé at kigge forbi et værksted, inden du skal afsted.  

Vignetter og motorvejsmærkater

Når du kører på skiferie i bil i Europa, skal du være opmærksom på, at du kan være nødt til at køre med vignetter og motorvejsmærkater for at overholde lovgivningen i de andre europæiske lande.

Disse vignetter og mærkater kan oftest købes hos FDM eller på nærliggende tankstationer, når du er på vej mod din destination. 

Tyskland:
I Tyskland er der ingen afgifter for almindelige personbiler på landeveje og motorveje, hvis du blot kører på den tyske autobahn til din destination.

Hvis du derimod har planer om at tage et smut forbi en af de store tyske byer på vejen ned sydpå, kan det være, at du skal betale for et miljømærke, da der er miljøzoner i cirka 80 tyske byer. Hvis man mangler dette miljømærke i sin bil, kan du risikere en bøde på 80 euro.

Østrig: 
Du skal købe en vignette, hvis du ønsker at køre på motorvejen i Østrig. Her kan du købe en vignette til 1 dag, 10 dage eller 2 måneder, og hvis du glemmer at købe vignetten eller har monteret den forkert, kan du risikere en bøde på 120 euro.

Schweiz:
Hvis du skal bruge de schweiziske motortrafikveje eller motorveje, kræver det, at du køber en vignette til din forrude.

Denne er gældende i 14 måneder, og kan blandt andet købes ved grænseovergangen, hvor tolderne står klar til at opkræve betaling. I Schweiz er bøden for manglende vignette helt oppe på 170 euro. 

Frankrig og Italien:
I disse to lande skal du ikke købe vignetter eller mærkater for at bruge deres motorveje. I stedet er der betalingsveje i begge lande, hvor man skal betale for at køre igennem nogle betalingsanlæg.

Systemet dernede fungerer ganske fint, og prisen er relativ fair. Ved betalingsanlæggene tages der både imod euro og alle normale betalingskort.

Norge og Sverige:
Der skal ikke betales for vignetter i vores nordlige nabolande. De har dog nogle få betalingsveje, som mange danskere kommer forbi, når de kører på skiferie.

For eksempel er der en betalingsring rundt om Göteborg og Stockholm, og der kræves betaling for at køre på motorvejsnettet rundt om Oslo. Betalingen foregår elektronisk ved scanning af din bils nummerplade, hvorefter du vil få tilsendt et indbetalingskort til din postkasse.

Læs endnu mere om vignetter >>

Bonustip: Hvis du planlægger en kør-selv skiferie til Norge, Sverige eller sydpå mod Alperne, kan du med fordel spare tid ved at tage færgen.

Læs mere her: Færger til Sverige | Færger til Norge | Færger til Tyskland

Hvorfor vælge en kør selv skiferie?

Der er mange fordele ved at tage en kør selv skiferie - blandt andet stor fleksibilitet, en masse frihed og fart i ens eget tempo.

Det er helt op til dig selv, hvordan din skiferie skal starte og slutte. Nogle er hårde og kører igennem hele natten, mens andre foretrækker et lavere tempo.

Her er nogle af fordelene:

  • Man bestemmer selv farten/hastigheden
  • Stor fleksibilitet og frihed
  • Mest optimal for børnefamilier
  • Mulighed for at holde mange pauser og strække ben
  • Man kan foretage stop i nogle byer undervejs
  • Det er ofte den billigste løsning, hvis man er mange i bilen

Kør selv skiferien er også ofte den billigste løsning, hvis man fylder bilen op med passagerer og eventuelt medbringer fødevarer i bagagerummet til egen madlavning på skiferien.

Hvis du derimod planlægger at køre på skiferie uden at udnytte alle bilens sæder, er kør selv skiferien typisk ikke den billigste løsning.

Læs også: Skiferie med elbil

Sådan får du en billigere kør selv skiferie

Der er flere ting, som du kan gøre for at få en billigere skiferie, når du er afsted på kør selv skiferie. 

Spar penge på din kørsel
Der er nogle mindre ændringer i din kørsel, der kan gøre, at du kan spare mange penge på din kør selv skiferie. Vidste du eksempelvis, at du kan spare helt op til 60 % i dit brændstofforbrug, hvis du kører 120 km/t i stedet for 160 km/t på motorvejen?

Det tager godt nok lidt længere tid at komme frem, men det er værd at have med i baghovedet, hvis du havde planer om at drøne ned ad den tyske autobahn i høj fart.

Spar penge på dine dæk
Du bør også tjekke lufttrykket i dine dæk, inden du tager afsted på skiferie. Hvis der mangler luft i dine dæk, kan dette både have negativ indflydelse på din køreevne og give nogle dyrere benzinregninger.

Hvis der mangler 20 % luft i dine dæk, vil det give cirka 10 % ekstra forbrug af benzin.

Spar penge på benzin
Det er slet ikke ligegyldigt, hvor du tanker din bil, når du skal på skiferie, da der kan være store forskelle på benzinprisen afhængigt af, hvilket land du tanker i.

Der kan være helt op til 5 kroners prisforskel per liter, hvilket kan give dig besparelse på 250 kroner, hvis du tanker 50 liter.

De klart billigste land at tanke benzin i er Tjekkiet, hvor literprisen kan snige sig helt ned på 11 kroner. 

Land Pris pr. liter benzin i EUR
Tjekkiet 1.52 EUR
Østrig 1.63 EUR
Schweiz 2.23 EUR
Tyskland 1.91 EUR
Sverige 1.61 EUR
Danmark 2.12 EUR
Frankrig 1.82 EUR
Italien 1.93 EUR
Norge 1.90 EUR

Data stammer fra: https://www.cargopedia.net/europe-fuel-prices (Priserne kan hurtigt ændre sig)

Parkering på destinationen

Når du ankommer til din destination efter køreturen fra Danmark, skal du finde et sted at parkere din bil. Hvor dette kan gøres er meget forskelligt afhængigt af din destination.

I nogle byer kan du parkere på vejen ude foran hotellet, mens andre byer har større parkeringsanlæg, hvor der kan holde mange hundrede biler.

Det er også vidt forskelligt, om du skal betale for parkering, eller om du kan holde gratis gennem ferien. Dette står som regel noteret et sted, når du bestiller din skirejser - ellers kan du altid spørge dit rejsebureau.

Har du set vores guide til skiferie med elbil?

Færdselsregler i udlandet

Når du skal på kør selv skiferie, er det yderst fornuftigt at kende færdselsreglerne i de lande, som du kører igennem. Reglerne kan være anderledes i forskellige lande, og du skal for alt i verden ikke starte ferien ud med en ulykke eller færdselsbøde.

Herunder har vi skrevet de vigtigste regler for de mest besøgte lande. Vi anbefaler dog, at du nærlæser reglerne på eksempelvis FDMs hjemmeside samt undersøger reglerne for de lande, som vi ikke har beskrevet her - eksempelvis Luxembourg og Schweiz. 

Færdselsregler i Sverige

Vejene i Sverige er generelt i rigtig god stand, og der er et fint vejnet, der gør det nemt at komme rundt i hele landet. I Sverige findes to omfartsveje med vejafgift, og der er en betalingsring i både Göteborg og Stockholm. Udover dette skal der ikke betales vejafgifter, når der køres bil i Sverige.

I Sverige ligger promillegrænsen på 0,2, hvilket er lavere end i Danmark. Hvis du har et af de populære elektroniske apparater, der kan informere om politikontroller, er det forbudt at indføre samt benytte denne i Sverige - dette kan give store dagsbøder. Hvis man skal i akut kontakt med politi, brandvæsen eller ambulance, skal det ske på telefonnummer 112. 

I Sverige er det den enkelte kommune, der bestemmer hastighedsgrænserne, og der kan derfor være forskellige hastigheder afhængigt af byer og veje. Du skal derfor være meget opmærksom på skiltningen.

  • By: 30, 40, 50, 60 eller 70 km/t
  • Landevej: 70, 80, 90 eller 100 km/t 
  • Motorvej: 110 - 120 km/t

Der er lovkrav om, at du kører med vinterdæk mellem 1. december og 31. marts, hvis forholdene kræver det. Helårsdæk er som udgangspunkt ikke tilladt, selvom de er mærket med M+S.

Læs mere om de svenske færdselsregler hos FDM >>

Færdselsregler i Frankrig

Frankrig har et ganske fint vejnet og vejene har er godt vedligeholdt. Hvis du skal køre på de franske veje, skal du være opmærksom på, at radardetektor ikke er tilladt, og det er ikke tilladt at benytte håndholdt mobiltelefon. Desuden er høretelefoner og headset til at høre musik ikke tilladt for chaufføren - det skal foregå gennem bilens entertainment-system. 

Børn under 10 år skal være fastspændt i sikkerhedsgodkendte autostole på bilens forsæde. Promillegrænsen ligger på 0,5 %, hvilket er det samme som i Danmark. Grænsen ligger dog på 0,2 % for personer, der har haft kørekort i under 3 år. Det er desuden forbudt at ryge i bilen, mens man ryger, og en overtrædelse kan give en bøde på 68 euro.

Det er ikke et krav at have vinterdæk på bilen, men dette anbefales kraftigt. Dækmønstret skal som minimum være på 3,5 mm.

I Frankrig gælder følgende hastighedsbegrænsninger for normale personbiler under 3.500 kg:

  • By: 50 km/t
  • Landevej: 80 km/t
  • Motortrafikvej: 110 km/t
  • Motorvej: 130 km/t

Når du kører i venstre spor på motorvejen, er der en minimumshastighed på 80 km/t

I Frankrig er det påkrævet, at man både har en advarselstrekant og sikkerhedsveste med i bilen. Derudover er en alkoholtester anbefalet, men man kan ikke risikere nogen bøde for ikke at have medtaget sådan en.

Læs mere om de franske færdselsregler hos FDM >>

Færdselsregler i Tyskland

Tyskland har et godt vejnet, der er godt udbygget og giver dig mulighed for hurtigt at komme sydpå til din skidestination. Tyskland var det første land, der udviklede motorveje, og efter sammenlægningen af Vest- og Østtyskland, er mange af motorvejene blevet væsentlig opgraderet og blevet forbundet med nabolandene.

Der er ingen betalingsveje i Tyskland. og du skal derfor ikke betale nogen vejafgift. Til gengæld har de en strammere lovgivning omkring brug af elektronik - her er det hverken tilladte at benytte håndholdt eller fastmonteret mobiltelefon under kørsel. 

I Tyskland gælder samme regler for promillegrænser som i Danmark, og det er ikke tilladt at benytte radarer eller navigationsanlæg, der kan give informationer om politikontrol. Ved uheld skal politi og ambulance kontaktes på 112.

Når du skal på kør-selv skiferie gennem Tyskland, er det lovpligtigt at have vinterdæk eller helårsdæk på bilen, der overholder bestemte krav.

For almindelige personbiler gælder følgende fartgrænser i Tyskland:

  • By: 50 km/t
  • Landeveje: 100 km/t
  • Motorveje: 130 km/t *

* De fleste danskere er bekendte med, at der ikke er nogen hastighedsbegrænsninger på de tyske motorveje. Det er for såvidt også korrekt, men i stedet har tyskerne en "retningsgivende hastighed" på 130 km/t, der er en anbefalet tophastighed, der ikke bør overskrides.

Man kan ikke få nogen bøde for at overskride den retningsgivende hastighed, men hvis man er involveret i et uheld, er det op til dig selv at bevise, at din høje hastighed ikke var skyld eller medvirkende til uheldet.

Læs mere om færdselsreglerne i Tyskland hos FDM >>



Hvor mange kilometer er der i bil?

For de fleste forældre er følgende sætning hyppigt blevet hørt fra bilens bagsæde: "Hvornår er vi der?". For børnene kan det nemt blive en lang tur på skiferie, men hvor langt er der egentlig helt præcist? Og hvor lang tid tager køreturen?

Det kan vi give dig svaret på herunder. Vi har udregnet afstand og køretid til nogle af de mest populære skiområder i Europa. De indsamlede tal for Alperne tager udgangspunkt i start ved den dansk-tyske grænse, og turene til Norge og Sverige tager udgangspunkt i, at man starter turen fra København.

Alperne:
  • Val Thorens - 1.423 kilometer (14 t 25 min)
  • Wagrain - 1.155 kilometer (11 t 5 min)
  • Livigno - 1.141 kilometer (12 t)
  • Bad Gastein - 1.182 kilometer (11 t 25 min)
  • Avoriaz - 1.245 kilometer (13 t 5 min)
  • Canazei - 1.255 kilometer (12 t 50 min)
  • Passo Tonale - 1.345 kilometer (15 t)

  • Norge/Sverige:
  • Trysil - 816 kilometer (9 t)
  • Hemsedal - 806 kilometer (9 t 15 min)
  • Sälen - 777 kilometer (8 t 45 min)
  • Isaberg - 284 kilometer (3 t 15 min)
  • Hafjell - 811 kilometer (9 t)
  • Vallåsen - 162 kilometer (1 t 50 min)
  • Tips til at finde den rigtige kør selv skiferie

    Hvis du er på udkig efter at tage på kør-selv skiferie denne vinter, kan vi hjælpe dig med at finde den helt rigtige skirejse. Hos Skisport.dk har vi nemlig lavet en rejsedatabase med alle rejser fra de bedste danske skirejsebureauer. Her kan du opstille dine ønsker og kriterier, så du kan finde den perfekte skirejse, der passer netop til dine behov. 

    Vores søgemaskine er super simpel at benytte og giver dig dette komplette overblik over de bedste skirejser i Danmark. På den måde er der ingen grund til at surfe alle rejsebureauernes hjemmesider igennem, da du finder det hele på vores side.

    Benyt vores søgemaskine til at finde den perfekte kør-selv skiferie her >>

    Vær opmærksom på at denne guide blot er vejledende. Skisport kan ikke garantere, at informationerne er 100 % korrekte, da lovgivningen kan være ændret siden, at denne guide blev skrevet. Vi anbefaler derfor, at man nærlæser den officielle lovgivning, hvis man skal på kør-selv-skiferie. 

    Du kan også læse vores guides om:
    Skiferie med bus 
    skiferie med fly
    - Skiferie med tog

    Skisport.dk er rangeret 4,9 stjerner ud af 5 - Baseret på 3564 anmeldelser.

    Udgivet af: Mikkel Raunsgaard

    Find tilbud på skirejser

    Gå til toppen